You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

IGOO, Doetinchem

Info projecten

Ligging: Doetinchem, Nederland

In opdracht van Rijkwaterstaat legt BAM Infra Nederland het ecoduct “Koekendaal” aan over de A18 in Doetinchem. Het moet een veilige oversteek bieden voor wilde dieren in het natuurgebied “De Wrange”, dat door de snelweg doorsneden is. Later op het jaar wordt over de A35 bij Enschede een gelijkaardig ecoduct aangelegd: “Oudste Grond”. Voor de aanleg van de zgn. twee ‘landhoofden’ aan beide kanten van de snelweg en voor de tussenpijler op de middenberm, doet BAM een beroep op PERI bekisting. En dit voor beide ecoducten.

Vereisten

 • De bekistingssystemen moeten aan strenge veiligheidsvoorschriften voldoen, zoals voorgeschreven door BAM.
 • BAM wilde maximaal ontzorgd worden en wilde daarom één aanbieder die alle facetten onder één dak kon aanbieden: ontwerp, engineering, bekisting, wapenings-, werk- en ondersteuningssteigers, begeleiding, meedenken over constructieve oplossingen, veiligheid, transport, montage en demontage enz.
 • Goede techniek tegen een goede prijs.
 • De werken gebeuren op en naast een snelweg. Logistiek brengt dat heel wat uitdagingen mee. Een strikte planning qua aan- en afvoer van de bekistingssystemen was een cruciale factor in dit project. De buitendienststelling van de snelweg moest immers tot een absoluut minimum beperkt blijven.
 • Bekisting op maat kunnen maken en klaar voor gebruik aanleveren omdat er geen werkruimte voorhanden was op de werf zelf.
 • Voldoen aan de gestelde kwaliteitsnormen, o.a. CUR 100-norm voor de naden, centerpendoorvoeren, gladheid van het betonoppervlak van de middenpijler en Klasse A-bekisting voor de landhoofden aan weerskanten van de snelweg.

Klant

BAM Infra Nederland bv

H.J. Nederhorststraat 1

2801 SC Gouda

Nederland

Voordeel klant

 • PERI kan aan BAM alle gevraagde facetten leveren en haar klant daardoor maximaal ontzorgen.
 • BAM werkte al vaker met PERI. De bekistingssystemen zijn bekend en het vertrouwen is er.
 • Voor het storten van de betonnen tanden op de landhoofden zocht PERI op vraag van BAM naar een constructieve oplossing. Het maakte in eigen atelier de vulkisten, die klaar voor gebruik op de werf werden geleverd.
 • PERI kan alle gevraagde kwaliteits-, constructie- en veiligheidseisen leveren.
Niels Akse, Uitvoerder project IGOO – 2 ecoducten, BAM Infra Nederland, Verantwoordelijke voor planning, kwaliteit en uitvoering
Niels Akse
Uitvoerder BAM Infra Nederland

Leveringen en afhalingen van het bekistingsmateriaal op de bouw, contacten, service en begeleiding tijdens het project: alles is netjes en volgens afspraak verlopen. Vooral de logistiek bij de bouw van de tussenpijler op de middenberm van de snelweg vroeg om een goede timing en strikte afspraken. De werkruimte was immers erg beperkt en alles moest via de snelweg aan- en afgevoerd worden terwijl het verkeer gewoon moest kunnen doorgaan. Ook de bekistingsmonteurs waren heel positief over de engineering. Alles paste naadloos zoals het vooraf uitgetekend was en het zag er na ontkisting ook heel netjes uit tot ieders tevredenheid.

PERI oplossing

 • Maximale ontzorging door middel van complete engineering, just-in-time leveringen en veiligheidsvoorzieningen.
 • Compleet voorgemonteerde pijlerwandbekisting voor de montage van de driedimensionale schuine kegels aan beide uiteinden van de middenpijler.