You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

Cultuurcentrum Leietheater, Deinze

Info projecten

Ligging: Deinze, België

In Deinze verrijst sinds kort het Leietheater. Aannemer STRABAG bouwt er in dienst van de stad dit nieuwe cultuurcentrum, en doet daarbij een beroep op wandbekisting, klimbekisting, schoren en steigers van PERI. Het gebouw omvat verschillende volumes met een benedenbouw in glas en aluminium en een bovenbouw in witte geglazuurde baksteen. Blikvanger van het ontwerp is de toneeltoren die boven het podium van de schouwburg uit rijst. In het gebouw komt een theaterzaal met 450 vaste zitplaatsen. Daarnaast omvat het project ook een aantal vergaderzalen en polyvalente ruimtes, een cafetaria met terras en burelen voor de dienst cultuur en evenementen.

Vereisten

 • Heel wat wanden in dit project bestaan uit zichtbeton, zowel gladde betonmuren als met houtnerfstructuur.
 • De architecten ontwierpen de trap en passerrelle in de foyer in volledig ter plaatse gestort zichtbeton.
 • De dakplaat boven de foyer vroeg om een meer technische oplossing waarbij zowel de passerelle als  de dakplaat erboven tegelijk ondersteund moesten worden. 
 • Voor de bouw van de schuine vloerplaat in de theaterzaal was een ondersteuning nodig die zware lasten zou kunnen dragen en die manueel te verplaatsen was.
 • De blikvanger van het gebouw, de toneeltoren boven het podium, is opgetrokken uit een betonwand van 15m hoog.

Klant

STRABAG BELGIUM
Regio Gent

Voordeel klant

 • Hoewel de MAXIMO wandbekisting oorspronkelijk enkel voorzien was voor de zichtwanden, gebruikte de aannemer deze wandbekisting voor alle wanden omwille van het grote gebruiksgemak en de snelheid.
 • Voor de meer complexe onderdelen in het project maakte de aannemer gebruik van een combinatie van verschillende PERI systemen, waarbij het uitgebreide PERI gamma voor elke vraag een oplossing kon bieden. Zo werden de passerelle en de plafondplaat erboven gebouwd met behulp van PERI UP Flex onderdelen in combinatie met de HD200 schoor voor zware lasten en PEP Ergo schoren.
 • Via het myPERI klantenportaal had de klant op elk moment in het project een duidelijk en gedetailleerd overzicht van het materiaal op de werf. In enkele muisklikken kon de werfleider verslagen, plannen, facturen en leverbonnen opvragen. Daarnaast had hij ook gemakkelijk toegang tot alle documentatie, handleidingen en installatie-instructies van het aanwezige materiaal.
Jonas Lowie – Werfleider Strabag
Jonas Lowie
Werfleider STRABAG

“De bouw van het Leietheater stelde ons van in het begin voor een aantal uitdagingen: een hele strakke planning en enorm veel bekistingen waarvan veel in zichtbeton. Een van de meest uitdagende elementen in de bouw was zeker de trap in zichtbeton met houtnerfstructuur. De werkwijze en de combinatie van de verschillende systemen werden vooraf goed besproken met PERI en de materialen bleken heel gemakkelijk in gebruik. Dankzij het online platform myPERI hadden we ook op elke fase in het project een duidelijk overzicht van de verschillende materialen op de site. Voor ons was dit project een eerste kennismaking met de PERI bekistingssystemen maar er volgen zeker nog meer projecten.“

PERI oplossing

 • DOMINO wandbekisting voor de funderingen
 • Alle wanden werden ter plaatse gestort met MAXIMO wandbekisting voor wanden in zichtbeton
 • Ondersteuning van wanden/vloeren: combinatie PERI UP Flex/HD200/PEP Ergo schoren
 • CB240 Klimbekisting voor het optrekken van de 15 meter hoge toneeltoren