You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

Nieuw Zuid Blok 16, Antwerpen

Info projecten

Ligging: Antwerpen, België

Nieuw Zuid is de projectnaam voor het gebied gelegen tussen de Scheldekaaien, de Namenstraat, de Jan van Gentstraat, de Brusselstraat en de Ring. Het plangebied strekt zich daarmee uit van de Schelde tot en met de Konijnenwei. Sinds voorjaar 2010 is de private ontwikkelaar Triple Living eigenaar van een groot deel van de gronden van Nieuw Zuid. Een van de nieuwe trekpleisters op de site wordt het woon- en kantoorcomplex Blok 16. Het betreft een multifunctioneel wooncomplex met 70 appartementen, een kantoor, een horecazaak, een ondergrondse parkeergarage met berging, technische ruimtes en fietsenstalling en een voor bewoners toegankelijk dakterras. Opvallend zijn ongetwijfeld de ter plaatse gestorte betonnen terrassen, ontworpen als horizontale platen en ondersteund door een glazen gevel met aluminium schrijnwerk. Alle elementen (schrijnwerk, gevelcassettes, deuren, borstweringen ...) worden afgestemd op het ter plaatse gestorte beton door middel van een poedercoatingstructuur, om zo een monochroom uiterlijk te krijgen.

Vereisten

  • De ter plaatse gestorte balkons in zichtbeton worden een echte eyecatcher van het complex. Hiervoor waren voorgemonteerde bekistingstafels een vereiste. Er mogen tevens geen vijsafdrukken zichtbaar zijn. De platen worden dus blind geschroefd aan de achterzijde.
  • Om esthetische redenen moeten de vlakken uit architectonisch beton zo groot mogelijk zijn. Daarom werd gekozen voor platen met grote afmetingen. Voor de terrassen werden platen van 5,4 m lang en 2 m breed gekozen.

Klant

Interbuild nv
Heistraat 129
2610 Wilrijk

Voordeel klant

  • Dankzij de gekozen PERI-oplossingen geniet de klant van een volledig op maat gemaakte bekisting, volgens de door de architect opgelegde eisen. De voormontage is tijdbesparend op de werf en staat garant voor een correcte montage.
  • De voorgemonteerde RUNDFLEX wandbekisting zijn ideaal voor het realiseren van ronde wanden. De panelen zijn eenvoudig aan te passen aan de gewenste straal.
  • Bij architectonisch beton is niet alleen een correcte uitvoering, maar ook de esthetische waarde van groot belang. De grote FinPly Maxi betonplexplaten zijn wat dat betreft een grote meerwaarde. Bovendien worden de platen blind geschroefd langs de achterzijde, wat zorgt voor een zeer effen uiterlijk – zonder vijsafdrukken – aan de voorzijde.
Stefan Goossens
Technisch Coördinator bij Interbuild NV

"De RUNDFLEX ronde wandbekisting en TRIO paneelbekisting zijn vertrouwde producten voor ons, waar we graag mee werken. De VARIODECK bekistingstafels daarentegen waren nieuw en ietwat exotisch, zeker omdat ze moeten gebruikt worden als zichtbeton. Daarvoor gebruikten we in combinatie de zeer vormvaste FinPly betonplexplaten. Die zijn verkrijgbaar in grote afmetingen zodat voegnaden tot het minimum beperkt kunnen worden. In het begin was er wel wat afstemming nodig om het aspect ‘zichtwerk’ (= correcte afstemming montage van de FinPly betonplexplaten op de VARIODECK bekistingstafels in het atelier) te garanderen. Eenmaal iedereen dit principe in de vingers had, werkte dit op de werf als een trein en het resultaat is minstens even goed of zelfs beter dan ambachtelijk timmerwerk. Zowel de bouwheer als wijzelf zijn zeer tevreden over het resultaat."

PERI oplossing

  • Voor de balkons worden VARIODECK bekistingstafels gebruikt. Het horizontale vlak en de opstaande wand worden hierbij in één fase gegoten zodat er geen voeg is tussen het horizontale en verticale gedeelte van het balkon. De tafels kunnen in één stuk ontkist en verplaatst worden.
  • Dankzij de FinPly Maxi betonplexplaten kunnen grote vlakken voegloos gebetonneerd worden. Om vijsafdrukken te vermijden worden de platen langs achter blind geschroefd. De hoogwaardige FinPly Maxi betonplexplaten worden gebruikt voor wanden en vloeren en zijn uiterst geschikt voor nagenoeg naadloze en veeleisende afwerkingen zoals zichtbeton en voor tal van andere toepassingen.
  • Voor de overige rechte wanden wordt de universele TRIO bekisting gebruikt en voor de ronde wanden wordt geopteerd voor de RUNDFLEX bekisting, ideaal voor het realiseren van constructies waarbij de straal voortdurend kan veranderen.