You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

Schoolgebouw, Technische Scholen Mechelen (TSM)

Info projecten

Ligging: Mechelen, België

Technische Scholen Mechelen (TSM) is een gloednieuw schoolgebouw rijker. Met maar liefst 31 nieuwe leslokalen voor theoretische vakken wordt er meer ruimte gecreëerd voor de reeds bestaande labo’s en werkplaatsen. Zo vloeien theorie en praktijk naadloos in elkaar over. Verder is er een nieuwe polyvalente ruimte met evenementenhal en eetzaal, een openleercentrum, een onthaal-vergader- en ontmoetingsruimte en een landschapskantoor voor administratie en directie voorzien. De sanitaire voorzieningen worden uitgebreid en een dakterras voor personeel en cursisten maakt het plaatje af. Voor de bekisting deed de TV IDIB (IBO en Denys) een beroep op PERI.

Vereisten

  • De wanden moesten uitgevoerd worden in zichtbeton. Hiervoor had de architect een specifieke eis wat het patroon van de ankergaten en voeglijnen betrof.
  • De PERI oplossing moest zo efficiënt mogelijk ingezet worden om tijd en kosten te besparen.
  • Voor platformen en passerelles moest de juiste ondersteuning voorzien worden.

Klant

TV IDIB (IBO nv en Denys nv)

Voordeel klant

  • De kwalitatieve houten FinPly platen konden in hetzelfde project een aantal keren hergebruikt worden. Dit leverde heel wat tijdswinst op en had ook een positief effect op het kostenplaatje.
  • Het PERI UP Flex systeem is enerzijds een zeer stevig en betrouwbaar, en anderzijds een heel eenvoudig en makkelijk te (de)monteren systeem. Bovendien konden verschillende ondersteuningen makkelijk met hetzelfde materiaal opgevangen worden, waardoor de hoeveelheid materiaal op de werf beperkt bleef.
Tom Huysmans
Werfleider IBO NV

“Het belangrijkste aandachtspunt was het uitzicht van architectonisch zichtbeton. Hiervoor werd gebruik gemaakt van FinPly platen van 1,80 m op 3 m, waarbij er tot een hoogte van 8 m bekist moest worden. Even werd gedacht aan het VARIO systeem om te bekisten, maar dankzij het nodige studie- en denkwerk van PERI kon er gewerkt worden met het TRIO systeem in verschillende maten. Dit betekende een tijdbesparende systeembekisting die stabiel genoeg was en aan de esthetische eisen van de architecten kon voldoen. Een bijkomend voordeel was dat we grote stukken bekisting repetitief konden gebruiken. Ook dit had een positief effect op zowel tijd als kosten.”

PERI oplossing

  • Voor de wanden in zichtbeton koos PERI de TRIO paneelbekisting, in combinatie met een FinPly voorzetplaat. Op die manier kon beantwoord worden aan het door de architect vooropgestelde voegenpatroon. Eerst werd er even gedacht aan een VARIO bekisting op maat, maar om tijd en kosten te besparen koos PERI ervoor om met TRIO panelen te werken. Het is voor PERI dan ook cruciaal om steeds de meest economische oplossing aan te bieden.
  • Voor de ondersteuning van platformen en passerelles werd gekozen voor het PERI UP Flex systeem. PERI UP Flex, dat in dit project tot drie verdiepingen hoog ondersteunde, kan eenvoudig en snel gemonteerd en gedemonteerd worden. Ook de VT20K bekistingsdragers werden ingezet ter ondersteuning.
  • Tot slot leverde PERI ook MULTIPROP aluminium schoren voor extra ondersteuning.