You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

Panoramische lift van Pfaffenthal

Info projecten

Ligging: Pfaffenthall, Luxemburg

Oud Pfaffenthal - met het hoger gelegen nieuwe stadsgedeelte – verbinden, en toeristen, fietsers en voetgangers snel toegang verschaffen tussen beide stadsdelen: dat was de insteek voor de bouw van een nieuwe, prestigieuze openbare lift.

Het werd een unieke constructie, bestaande uit een 71-meter hoge liftschacht in gewapend zichtbeton en een 60 meter lange stalen voetbrug met overhang van maar liefst 9 meter over de vallei voor een fantastisch vergezicht.

Vereisten

  • Behalve eenvoudig in gebruik moest de bekistingsoplossing vooral veilig zijn en geschikt om op hoogte te werken.
  • Een mooi, architectonisch en hoogwaardig betonoppervlak voor de buitenwand van de liftschacht
  • De afstand tussen de rotswand en de betonwand van de liftschacht bedroeg amper 1 meter in de lagere regionen. De klimbekisting moest hierop afgestemd zijn.
  • Het bekistingsplatform (6 ton!) en de verankering ervan aan de torenschacht moesten het volledige gewicht van zowel de betonconstructie van de machinekamer als dat van de bekistingsstructuur kunnen dragen.

Klant

Aannemersbedrijf CDCL SA
Leon Lavalstraat 21
Leudelange

LUXEMBURG

Voordeel klant

Dankzij het bekistingsplatform en de verankering ervan in de toren moest de deels uitkragende machinekamer in de top van de liftschacht (op 70 m hoog!) niet helemaal tot op de grond ondersteund worden. Dat leverde een aanzienlijke tijdswinst en kostenbesparing op.

PERI oplossing

  • Om de verticale liftschacht in beton te maken, werd voor de buitenkant van de schacht de RCS-klimbekisting van PERI gebruikt in combinatie met het wandbekistingssysteem, PERI VARIO.

  • Voor de binnenkant van de liftkoker werd de CB-klimbekisting van PERI gebruikt in combinatie met MAXIMO-wandbekisting met inschuifbare hoeken en met zijn eenzijdige ankertechniek.

  • Voor de bekisting van de machinekamer in het hoogste gedeelte van de liftschacht werd een bekistingsplatform (5m x 7,50m en 6 (!) ton) met zes verankeringen aan de toren in gewapende beton bevestigd werd. Het platform had twee functies: als drager voor de volledige betonconstructie van de machinekamer en als werkplatform voor de bekistingsstructuur (7,80 meter hoog).

  • Dankzij het steigersysteem PERI UP – dat volledig compatibel is met de PERI-bekistingsystemen – konden arbeiders in alle veiligheid tot op 70 meter omhooggaan (trappensteiger) en werken (werksteiger).