You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

Lycée Clervaux

Info projecten

Ligging: Clervaux, Luxemburg

Het nieuwe Lyceum van de  stad opent in september 2018 zijn deuren. Als onderdeel van de nieuwe school wordt een multifunctionele sporthal gebouwd.

Vereisten

Het dak van de sporthal is opgebouwd uit 12 schuine balken in zichtbeton. De balken steunen op de buitenmuren op een hoogte van 8 meter. De balken zelf zijn 29 m lang en 2 m hoog en wegen 58 ton.

Klant

Aannemersbedrijf Costantini uit Schifflange (Luxemburg)

Voordeel klant

Er werden drie opties bekeken om de betonnen dakgebintes te gieten: prefabelementen aanvoeren, prefab maken op de werf zelf of de balken ter plaatse storten. Omwille van de kleine wegen en de vele (scherpe) bochten naar de werf werd al snel afgestapt van de optie om de grote prefabelementen via wegtransport aan te voeren. De keuze om prefabbalken in zichtbeton ter plaatste te maken bleek niet alleen de veiligste, maar ook de snelste en meest efficiënte aanpak voor de klant.

Pauline Roesslinger
Werfleider Costantini

“Het VARIOKIT-bekistingssysteem van PERI is dermate flexibel dat we het op de werf gebruikt hebben voor verschillende toepassingen. Dat is efficiënt en bovendien budgetvriendelijk omdat we VARIOKIT niet moesten aankopen maar het totale systeem konden huren.”

PERI oplossing

De balken werden liggend gebetonneerd met een vloerbekistingssysteem op 2,5 m hoogte dat door MULTIPROP-schoren ondersteund werd. Om te ontkisten werd de vloerbekisting met MRK-frames op MULTIPROP-torens geplaatst. Door de hoogte konden onder de balken 4 schuine elementen gemonteerd worden die de balken in evenwicht houden. Deze 4 onderdelen werden volledig met de VARIOKIT-bekisting van PERI gemaakt. De afgewerkte balken werden met een kraan van 400 ton op het dak geplaatst. Met een PERI UP-steigertoren met daarop een VARIOKIT-draagconstructie werden de balken ondersteund om vervolgens de bouwknopen te gieten.