You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

Zwembad VUB, Elsene

Info projecten

Ligging: Elsene, Brussel, België

Het gaat om een 25-meter wedstrijdbad en een zgn. doelgroepenbad met beweegbare bodem voor ouderen, kinderen, gehandicapten enz. Een deel is nieuwbouw; een deel is renovatie.

Vereisten

  • De bekisting is vrij complex omdat leidingen, uitsparingen voor een voetensteun voor de zwemmers en goten voor watercirculatie in de bekisting en het beton verwerkt moeten worden.
  • Eén buitenmuur wordt afgerond opgetrokken. Een bekistingssysteem voor ronde structuren is dus een absolute must.
  • De ingang van het nieuwe zwembadcomplex bevindt zich op een lager gelegen niveau met daarboven een bestaande, uitstekende betonstructuur. De locatie is daardoor niet toegankelijk voor kranen. Werken met traditionele (lees: zware) bekistingselementen is bijgevolg uitgesloten. Er moet een alternatieve oplossing gezocht worden.

Klant

Artes-Roegiers aannemingen uit Kruibeke

Voordeel klant

PERI DUO is vervaardigd in Polytech en daardoor bijzonder licht (maximaal 25 kg per paneel). Toch is het ijzersterk: het tolereert een betondruk tot 50kN per m2. De ideale bekistingsoplossing voor locaties die moeilijk of niet toegankelijk zijn voor kranen.

Jan Suy
Werfleider Artes-Roegiers

“PERI Duo is een geniaal bekistingssysteem voor zeer specifieke bekistingsproblemen waar traditionele systemen geen oplossing kunnen bieden. Ook de arbeiders op de werf zijn erg lovend over het innovatieve systeem: de panelen zijn immers licht om dragen (max. 25 kg) en dus goed voor de rug. Gemakkelijk en snel gemonteerd zonder extra gereedschap en dus efficiënt.”

PERI oplossing

  • Voor de lager gelegen en moeilijk toegankelijke ingang van het nieuwe zwembad werd het innovatieve PERI Duo voorgesteld, een bekistingssysteem in Polytech. De panelen zijn erg licht (max. 25 kg) en kunnen dus gemakkelijk manueel zonder tussenkomst van een kraan verplaatst worden. Het systeem is ook ijzersterk (50 kN/m2) en wordt zonder extra gereedschap vlot gemonteerd.
  • Ook voor de bekisting van een enkelzijdige wand tegen een bestaande wand, werd PERI Duo gebruikt. Het systeem werd hiervoor verstevigd met extra schoorbokken.
  • Hoewel het zeer eenvoudig in gebruik is, tekende en berekende PERI ook een bekistingsplan. De ingang was een complexe constructie met veel hoeken en kanten waarbij verschillende passtukken voorzien werden.
  • Voor de bekisting van een ronde muur werd een combinatie van PERI Rundflex en PERI Trio gekozen.
  • Voor alle andere bekistingen koos men voor PERI Trio. Met PERI Trio is het mogelijk om complexe uitsparingen en leidingen moeiteloos in het beton te integreren.
  • Met de zgn. ‘Form Load Calculator’, een App. ontwikkeld door PERI, berekende de aannemer in functie van de betonsoort en de buitentemperatuur precies hoe snel het beton gestort kon worden.