You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

Möbius kantoortoren, Brussel

Info projecten

Ligging: Brussel, België

In het zakelijke district van Brussel aan het Noordstation bouwt het aannemersbedrijf Interbuild een nieuwe Europese hoofdzetel voor verzekeringsmaatschappij Allianz. Een tweede, bijna identieke toren zal ernaast gebouwd worden. Beide torens zijn ellipsvormig. De kern van de torens – resp. 20 en 24 verdiepingen – wordt opgetrokken met klimbekisting. Deze combinatie maakt van dit project een technisch huzarenstukje waarvoor Interbuild beroep deed op de engineering, ervaring, expertise en (klim-)bekistingssystemen van PERI.

Vereisten

  • De bekistingswerken van de centrale kern moeten zo snel mogelijk klimmen met zo weinig mogelijk inzet van een kraan, zodat deze beschikbaar is voor de vloeren.
  • Er moeten voldoende grote hoeveelheden materiaal beschikbaar zijn: klimbekistingen,  bekistingssystemen voor ronde en rechte binnen- en buitenwanden, , voor wel en niet meeklimmende wanden, trap- en liftkokers enz.
  • De aannemer heeft nood aan gebruiks- en budgetvriendelijke oplossingen zonder in te boeten aan kwaliteit, stabiliteit en veiligheid.
  • Om alles zoveel mogelijk simultaan te laten klimmen, is een ruime expertise qua engineering in klimbekistingsoplossingen nodig.
  • Een nauwkeurige planning is onontbeerlijk, zodat de verschillende partijen elkaar naadloos kunnen opvolgen: “tijd is geld”.  

Klant

Interbuild NV
Heistraat 129
2610 Wilrijk

Voordeel klant

  • De bekisting wordt op de klimplatformen bevestigd en verrijdbaar gemaakt. Via een hydraulische pomp klimmen de platformen mét bekisting waardoor er weinig kraancapaciteit vereist is. Het inzetten van een tweede werfkraan is dus niet nodig en het systeem werkt snel.
  • Met deze techniek kan de aannemer in een sneltempo om de zeven dagen de ruwbouw van één verdieping afwerken.
  • Heel wat onderdelen wordt vooraf gemonteerd en klaar voor gebruik op de werf afgeleverd.
  • Nagenoeg heel het project kan opgetrokken worden met standaardsystemen die gehuurd kunnen worden. De aannemer moet daardoor slechts zeer weinig maatwerk aankopen.  Uiterst budgetvriendelijk dus.
Philippe Vandenberghe
Projectleider Interbuild

“Alles wat vooraf gemonteerd kan worden, wordt klaar voor gebruik op de werf afgeleverd. Eens de klimbekisting staat opgesteld, gaat het bekisten snel en kan zowat alle bekistingswerk mee de hoogte in genomen worden. De technische ondersteuning en begeleiding van PERI zijn voortreffelijk.”

PERI oplossing

PERI engineering werkte een aangepast klimbekistingssysteem uit om de kern op te trekken. Een dergelijk RCS klimsysteem is bijzonder veilig en werkt snel: om de zeven dagen klimt de kern met één verdieping.

Voor de rechte binnenwanden van de kern worden zowel MAXIMO als TRIO ingeschakeld omdat het gecombineerd gebruik ervan qua afmetingen goed uitkomt en grotere onderdelen in één keer gestort kunnen worden.

De ellipsvormige buitenwanden van de kern worden opgetrokken met VARIO, dat bij PERI in Nederland vooraf gemonteerd werd. Hierbij wordt de tand, waar later de welfsels opgelegd worden, meteen mee gebetonneerd.  

Voor de ronde wanden los van de kern wordt geopteerd voor RUNDFLEX. Voor alle kleinere wanden in de kern die niet mee klimmen wordt DOMINO gebruikt.  

Vanuit andere landen zakken PERI klanten intussen af naar Brussel om de kijken hoe zo’n RCS bekistingstechniek werkt en welke voordelen het oplevert voor bouwprojecten in sterk verstedelijkte gebieden met weinig ruimte.