You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

Kantorenzone Post X, Berchem

Info projecten

Ligging: Berchem, België

 •  Kantorencomplex voormalig terrein Post X 
 •  Aannemer: BESIX
 •  Start grondwerken: mei 2015
 •  Einde bouwwerken: september 2017

Vereisten

De Brusselse bouwgroep BESIX is in opdracht van Iret Development hoofdaannemer voor de ruwbouwwerken van een groot deel van de kantoorgebouwen op Post X.

Voor de bovengrondse verdiepingen opteerde men voor verwarming en koeling via zgn. ‘beton-kern-activering’. Daarbij worden de leidingen in het beton geïntegreerd. Om dit te kunnen realiseren koos BESIX voor systeembekisting. De interessante prijszetting én positieve ervaringen van BESIX op andere werven zowel in België als elders in Europa, gaven de doorslag om ook hier in Antwerpen met PERI in zee te gaan.

Ook de internationale backbone van PERI en de optie om op piekmomenten extra materiaal uit andere Europese vestigingen aan te leveren, was een troef.

Klant

BESIX

Voordeel klant

 • Interessante prijszetting 
 • PERI bekistingssystemen internationaal goed gekend 
 • Extra materiaal beschikbaar vanuit andere Europese vestigingen 
 • SKYDECK maakt een symmetrisch voegenpatroon mogelijk
 • Vroegtijdige ontkisting met valkopsysteem
Donaat Deschaepmeester
Constructiemanager BESIX

"SKYDECK heeft nog een andere troef. Het systeem doet het beton automatisch ‘schrikken’. Schrikken is het ontspannen en terug opspannen van stempels die onder de bekistingspanelen geplaatst worden. Daardoor “zet” het beton zich beter en werkt mee.

Eens het gelijkvloers gebetonneerd is, worden extra stempels aangevoerd om de eerste verdieping te kunnen betonneren. De stempels mét valkopsysteem vanop het gelijkvloers gaan naar de tweede verdieping en worden vervangen door gewone stutten zonder valkoppen. Het beton wordt daardoor ‘automatisch’ en op een zeer efficiënte manier geschrikt.”

Tom Deloof
Technisch-commercieel adviseur PERI

“In de nieuwe kantoren zal het plafond zichtbaar blijven. Daarom moesten de paneelvoegen van de bekisting aan een bepaald esthetisch stramien voldoen. Door zgn. ‘passtukken’ te gebruiken en symmetrisch te verwerken kreeg men een gelijklopend voegenpatroon. Die symmetrie kon gerealiseerd worden dankzij SKYDECK omdat dit bekistingssysteem over panelen in verschillende afmetingen beschikt. Deze optie vraagt wel om meer panelen en stempels en brengt iets meer bekistings- en ontkistingswerk mee. Maar PERI tekende een aantal voorstellen uit die voor de klant economisch zo rendabel mogelijk werden gehouden.”

PERI oplossing

 • SKYDECK: 34.000 m² vloeroppervlakte 
 • PERI UP ondersteuning: voor vloerbekisting op 12 meter hoogte