You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

The One, Brussel

Info projecten

Ligging: Brussel, België

In de zakelijke wijk aan de Wetstraat rijst één van de meest prestigieuze vastgoedprojecten uit de grond die Brussel ooit kende: The ONE Brussels Europe. Een toren van 102 meter hoog of 26 verdiepingen met een horizontale mix van woning- en kantoorfuncties. The ONE zal eind 2018 gemengd onderdak bieden aan 97 appartementen, ca. 30.000m² kantoren, 160 parkeerplaatsen en 850m² winkels. Een primeur voor België want met dit project wil men een subtiele overgang creëren tussen woon- en werkomgeving in plaats van het klassieke, uitgesproken onderscheid tussen beide functies.

Vereisten

 • Het kantoor- en woongedeelte in het gebouw tellen allebei 26 verdiepingen, maar verschillen in hoogte. O.a. de deuropeningen zitten daardoor in beide delen op andere hoogtes. PERI-engineers hebben dan ook heel wat voorbereidend werk gestoken in de optimale uitwerking van de bekisting voor de complexe structuur van de kern.
 • De aannemer wilde –tijdens de opbouw –zo weinig mogelijk materiaal moeten weghalen met een kraan omwille van de zeer beperkte ruimte waarop gebouwd wordt. Daarom moest vooraf grondig nagegaan worden wat simultaan met het optrekken van de kern mee in de bekistingsfase voorzien kon worden en welke onderdelen later nog toegevoegd moesten worden. Ook hierbij speelde PERI-engineering een belangrijke rol.
 • Het grootste gedeelte van het gebouw wordt opgetrokken in prefab. Enkel de stijve kern voor de trap- en liftkokers wordt ter plaatse gegoten. Die diende zo snel mogelijk voort te klimmen zodat de aannemer de omliggende prefab elementen zo snel mogelijk op de kern kon beginnen aansluiten.  
 • De balkons van de appartementen zijn onregelmatig ingedeeld op de gevel. De hoofdaannemer zag liever niet dat de ondersteuning ervan over 26 verdiepingen telkens tot op de grond geplaatst moest worden. De vele steigers zouden immers de andere onderaannemers beletten om in tussentijd hun werkzaamheden uit te voeren. En dus zocht men naar een autonome ondersteuning.
 • In dit project werd de up-down-methode toegepast. Vanaf het gelijkvloers verliep het optrekken van de bovenbouw gelijktijdig met het uitgraven van drie kelderverdiepingen. Om de keldervloeren te gieten moest dus een specifieke oplossing gevonden worden. 

Klant

Valens – Les Entreprises Louis De Waele

Voordeel klant

 • De innovatieve engineerings- en bekistingstechnieken van PERI zorgen voor snellere en efiiciëntere hoogbouw.
 • Dankzij het compacte RCS Lite-klimsysteem kon Valens al van op 3 in plaats van op 2 verdiepingen lager de omliggende prefab-elementen op de kern aansluiten. 
 • De bekleding van de buitengevel kan snel opklimmen doordat de steigers van de MULTIPROP-torens niet tot op de begane grond komen.
Jan Strobbe Sales Manager PERI BeNeLux
Jan Strobbe
Sales & Marketing PERI BeNeLux

"Snelheid en efficiëntie zijn belangrijke troeven in de bouw. Het grootste gedeelte van het gebouw wordt opgetrokken in prefab. Enkel de stijve kern voor de trap- en liftkokers wordt ter plaatse gegoten. Die is complex. PERI kon gepaste, economisch interessante, snelle en efficiënte oplossingen aanreiken.”

PERI oplossing

 • Klassieke hoogbouw is duur. De constructie moet veel steviger zijn dan bij laagbouw. De bouwtijd is langer en er komt veel kraanwerk aan te pas. Met de innovatieve engineerings- en bekistingstechnieken van PERI wordt hoogbouw economisch een stuk aantrekkelijker.
 • Dankzij de compacte structuur van het PERI RCS Lite-klimsysteem in combinatie met 1100m² VARIO-bekisting kon de aannemer al van op 3 in plaats van op 2 verdiepingen lager de omliggende prefab-elementen op de kern beginnen aan te sluiten. RCS (Rail Climbing System) is een vernuftig klimsysteem waarbij werkplatformen naar boven getrokken worden per kraan of geduwd worden met hydraulische pompen. Als een wand gebetonneerd is, wordt het bekistingssysteem terug naar achter op het werkplatform geplaatst en wordt het geheel een etage hoger gebracht om vervolgens daar een wand te betonneren.
 • Met PERI SKYDECK werd een snel en lichtgewicht bekistingssysteem aangereikt voor de keldervloeren dat bovendien een synchrone up-down constructiemethode mogelijk maakt.
 • Dankzij de PERI MULTIPROP-torens kunnen de hoger gelegen balkons autonoom ondersteund worden zonder uitlopende steigers naar de begane grond toe. Op die manier kan de bekleding van de buitengevel nagenoeg onmiddellijk mee opklimmen.