You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

Cadix, Antwerpen

Info projecten

Ligging: Antwerpen, België

De Cadixwijk is een minder bekend en gevarieerd deel van het Eilandje. De wijkranden liggen braak of worden door havenbedrijven gebruikt. Hierdoor vormen ze een barrière tussen de wijk en de dokken. Stad Antwerpen wil van deze buurt een nieuwe woonwijk aan het water maken voor iedereen. In de toekomst biedt deze wijk plaats aan meer dan 4.000 mensen. Er komt onder meer een centraal wijkplein, kinderopvang, een basisschool, een buurtsporthal en serviceflats. Het grootste project in de Cadixwijk is ongetwijfeld de ontwikkeling van de nieuwe bouwvolumes aan de randen van de wijk, met een schitterend zicht op de dokken. Voor de bekisting van vijf woonblokken, waarvan er intussen al drie ontkist zijn, werd PERI door klant STRABAG Belgium ingeschakeld voor de levering van een hele range PERI producten en systemen.

Vereisten

 • Vloerbekisting voor ondergrondse parkingniveaus
 • Enkelzijdige wandbekisting voor de kelderwanden
 • Bekisting en ondersteuning voor balkonelementen
 • Predalondersteuning
 • Wandbekisting voor de kernen en tussenwanden
 • De klant zocht een partner met een ruim en kwalitatief aanbod die alle nodige systemen en toebehoren kon leveren.
 • Ook een vlotte bekisting en ontkisting was zeer belangrijk om tijdwinst te kunnen boeken. 

Klant

STRABAG Belgium
Noorderlaan 139
B-2030 Antwerpen

Voordeel klant

 • Dankzij het ruime productaanbod kon PERI alle wensen van de klant inwilligen. Van vloer- en wandbekistingen tot ondersteuningen, schoren en sensoren.
 • Het grote aantal balkonelementen vroeg om een grote hoeveelheid aan VARIOKIT systemen. Omdat PERI voor bijkomend materiaal een beroep kan doen op filialen over heel Europa, kon ook deze vraag van de klant probleemloos beantwoord worden.
 • Door het gebruik van sensoren en rijpheidsmeters is er minder ondersteuning nodig. De rijpheidsmeter volgt de betonsterkte in real time op. Hierdoor kan de vloerbekisting op het juiste moment ontkist worden en kan de doorstempeling geoptimaliseerd worden. Zo vermijd je dat een bekisting langer dan nodig blijft staan. Voor de klant is dit zowel kosten- als tijdbesparend.
 • Ook de snelheid en efficiëntie van het plaatsen en afbreken van het SKYDECK en MAXIMO systeem levert de klant heel wat tijd op.
Kevin Vandenbroucke
Werfleider bij STRABAG Belgium

“PERI heeft samen met ons de volledige bekisting bekeken, zowel op het vlak van uitvoering als timing. Bovendien krijgen wij de bekistingsplannen in 3D aangeleverd, waardoor we perfect kunnen inschatten welke overbodige materialen vroegtijdig de werf kunnen verlaten. Dat PERI voor ons alles bekijkt, van systemen en ondersteuningen tot speciale bekistingen, ervaren wij als een grote meerwaarde. Net als het gebruik van de rijpheidsmeters, om iedere storting volledig te monitoren. Dit zorgt voor een versnelling van het bouwproces. Nog een voordeel is dat PERI een grote hoeveelheid van het hetzelfde materiaal kan leveren. Zo konden we in dit project drie blokken tegelijk aanpakken.”

PERI oplossing

 • Voor de vloerbekisting werd het SKYDECK systeem gekozen. Door dit systeem te combineren met het valkopsysteem was een vroegtijdige ontkisting mogelijk, met behoud van schoren ter ondersteuning van de vloer.
 • De enkelzijdige wandbekisting, met een hoogte van ongeveer zes meter, was een kolf naar de hand van de efficiënte PERI MAXIMO wandbekisting, gecombineerd met SB Schoorbokken. Tijdens enkelzijdige betonwerken van structurele elementen leiden SB Schoorbokken de verse betondruk naar de substructuur en funderingen.
 • Het VARIOKIT systeem bleek het ideale systeem voor het bekisten van de vele balkonelementen. De VARIOKIT werd ter plekke op de werf in elkaar gestoken.
 • Verder werden ook PEP Ergo schoren en MULTIPROP aluminium schoren ingezet ter ondersteuning van de predallen.
 • Om nog meer tijdwinst te kunnen boeken werd tevens gebruik gemaakt van sensoren en rijpheidsmeters. Die sensoren worden mee ingestort en meten de temperatuur van het beton. Zo kan in real time de sterkte van het beton opgevolgd worden, en kan er op het juiste moment ontkist worden.