You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

21
mrt.
21
mrt.

PERI werkt mee aan renovatie Slot Neuschwanstein

21 mrt. 2017


PERI werkt mee aan renovatie Slot Neuschwanstein, Boom/Schwangau, Duitsland

Het behoud van culturele monumenten zoals Slot Neuschwanstein vereist veel tijd, inspanning en grote uitdagingen wat betreft het opbouwen van steigers. Om die uitdagingen aan te gaan, paste PERI zijn PERI UP Flex steigeroplossing optimaal aan de locatie-omstandigheden aan. Ook gebruikte het verwarmbare dekzeilen om ongewenste sneeuwophoping tijdens de wintermaanden te voorkomen. Het was voor het eerst dat zulke zeilen werden gebruikt bij steigerconstructies.

Flexibele stellingoplossingen

De steigerprofessionals van BSB Bau- und Spezialgerüstbau GmbH, gespecialiseerd in historische monumenten, gebruikten tijdens de opbouw van de stellingen en afscheidingen van het poortgebouw het PERI UP Flex modulaire stellingsysteem. Door enkel systeemonderdelen te gebruiken, was het mogelijk om de constructie makkelijk aan te passen aan de plaatselijke omstandigheden. Zowel tijdrovende buis- en koppelmechanismes tijdens de stellingopbouw als slipgevaar tijdens het daaropvolgend gebruik van de stellingen konden consequent vermeden worden. Dankzij de stellingconstructie rond de ronde toren en de vele aanpassingen aan ontelbare obstakels en onderbrekingen, geeft de PERI UP-stelling een nette en ordelijke indruk.

Verwarmbare dekzeilen

Op het dak van de stelling ligt verwarmbare Keder-bekleding, een belangrijke en innovatieve oplossing die hier voor het eerst wordt toegepast. De functie van deze PERI-oplossing lijkt op de achterruitverwarming in auto’s: verwarmbare kabels, geïntegreerd in de dekzeilen, vermijden sneeuwophoping tijdens de koude wintermaanden, inclusief de bijhorende gewichtsmassa. Daardoor is het ook mogelijk om de breedtevakken en overspanning te

optimaliseren, wat het gewicht van de constructie verlicht. Op die manier wordt er heel wat materiaal uitgespaard, evenals tijd en moeite om de stelling op te bouwen.

Manueel samengesteld

De buitengewone locatie van Slot Neuschwanstein stelde het BSB-stellingteam en de PERI-ingenieurs voor nog een uitdaging. Het hele jaar door krijgt het kasteel bezoekers over de vloer en die kunnen enkel langs het poortgebouw naar binnen. Al het werk moest dus op een heel beperkte ruimte gebeuren. Dat betekende dat er tijdens de stellingopbouw noch een verreiker, noch een hijskraan aan te pas kon komen. Vooral voor de uitvoering van de dakconstructie hield de PERI-planning rekening met het feit dat al het werk manueel diende te gebeuren.

Anderhalf miljoen bezoekers per jaar

“We zijn enorm trots op de belangrijke bijdrage van ons Duitse team aan dit prestigieuze project”, verklaart Reiner Schwarz, managing director van PERI Belux. “De bijzondere locatie en de waarde van het kasteel zorgen ervoor dat we ons internationaal opnieuw kunnen profileren als specialist in ons vak, waarvoor geen uitdaging te veel is. Het geeft ook veel professionele voldoening om te weten dat het resultaat van ons werk jaarlijks door anderhalf miljoen mensen zal worden bewonderd. Dat is nu eigenlijk al het geval, want we zien dat de huidige bezoekers niet enkel het kasteel bewonderen en fotograferen, maar ook de steigers.”

Voor bijkomende vragen in verband met teksten of grafisch materiaal raadpleeg:

Branch director PERI BeLux

Toon Caers
T +32 (0) 472 10 13 79