You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

01
jun.
01
jun.

Snelle constructie van een hoogbouwcomplex met een goed doordacht bekistingsconcept

1 jun. 2017


Maakri-Kvartal Business Complex, Tallinn, Estland

Een totaal van zeven gebouwen kenmerkt het Maakri-Kvartal complex, dat op dit moment wordt gebouwd in de Estse hoofdstad. Het project omvat nieuwe hoogbouw-constructies, maar ook gerestaureerde architectonische monumenten en verbindt het historische hart met het recentere Tallinn district. PERI ontwikkelde en leverde de benodigde bekistingsoplossingen voor de nieuwe structuren alsmede voor het renovatiewerk. Het PERI team ondersteunde de snelle bouwvoortgang met name met klimtechnologie voor de nieuwe bezienswaardigheid van deze stad – een hoogbouw met een hoogte van meer dan 100 m.

Centraal gelegen in het hart van Tallinn biedt dit nieuwe business complex na voltooiing een totaaloppervlak van 36.000 m2. In aanvulling op kantoor- en commerciële ruimtes wordt hier ook een conferentiecentrum samen met diverse restaurants en bijbehorende buitenruimtes gerealiseerd – alle met een onovertroffen uitzicht over de stad en de zee. Drie zeer moderne, nieuw te bouwen hoogbouwconstructies zullen uiteindelijk als geheel opgaan met vier historische gebouwen uit de vroege 20e eeuw, die op dit moment uitgebreid gerenoveerd en uitgebreid worden. Het hele complex zal vervolgens een erg harmonieuze uitstraling bieden.

Veilig werken op grote hoogtes – in weer en wind en met beperkt gebruik van de kraan.

Het hoogste van de drie nieuwe gebouwen binnen het Maakri complex heeft 30 verdiepingen en is daardoor meer dan 100 m hoog. Voor het eerst in tien jaar wordt er in Tallinn een hoogbouw gebouwd dat deze hoogte overschrijdt. Dit nieuwe oriëntatiepunt combineert traditie en vernieuwing.

De grootste uitdaging voor het bouwteam was het handhaven van het zeer strakke bouwschema, terwijl ze zich tegelijkertijd moesten aanpassen aan de moeilijke weersomstandigheden en een beperkte kraan- en opslagcapaciteit in dit dichtbebouwde stedelijk gebied. Bovendien moesten zij ook nog voldoen aan de hoge kwaliteitseisen van de klant aan het betonwerk.

Voor de ruwbouw werkten de PERI engineers samen met het bouwplaatsmanagement om te komen tot de ontwikkeling van een alomvattend totaalconcept. De PERI’s klimsysteembekistingoplossing droeg in hoge mate bij met name in het minimaliseren van het kraangebruik, maar ook bij het versnellen van de bouwvoortgang. Het RCS geleiderklimsysteem werd gecombineerd met de bijzonder efficiënte MAXIMO paneelbekisting om de benodigde klimunits te maken. Door de geleidergestuurde klimwerkwijze werden deze units te allen tijde stevig verbonden met de bouwstructuur, hetgeen zorgde voor snel en veilig klimmen gedurende zelfs de sterkste wind. De units werden naar de volgende bouwonderdeel getild in stappen van 50 cm met gebruik van de mobiele klimhydrauliek.

De MAXIMO wandbekisting werd op een rijwagen geplaatst en telkens tot max. 90 cm voor de wapeningswerkzaamheden teruggereden. Door de variabele montagemogelijkheden en het 125 mm gatenrooster van de klimgeleiders konden de werksteigers optimaal aangepast worden aan de verdiepingshoogte. Daarenboven werd er een variant van het geleiderklimbekistigssysteem gebruikt als omheining en valbeveiliging voor doorlopende, gatenloze afdichting van de vloeren van het ruwbouwwerk.

MAXIMO paneelbekisting voor wanden werd niet alleen gebruikt voor de klimbekisting, maar ook voor diverse andere wandgebieden. Met paneelhoogtes tot max. 3,30 meter, samen met de MX ankerttechniek met centerpennen geïnstalleerd vanaf één zijde, kon kostbare arbeidstijd bespaard worden.

Doordat de MX ankertechniek vanaf slechts één zijde kan gebeuren, was er geen werk nodig aan de instelzijde. Tijdens het werk werd de MX moerplaat slechts één maal geplaatst bij aanvang van de werkzaamheden aan de stelbekisting, waarna de MX centerpen aangedraaid werd door de sluitbekisting in de moerplaat – zodat de centerpen door slechts één persoon bediend kon worden en vanaf één zijde gedurende elke bekistingsperiode. De conisch gevormde centerpen had geen afstandhouder nodig en conus, waardoor bespaard werd op materiaal maar ook op tijd en inzet. Anderzijds waren bij MAXIMO minder dan max. 40% centeringen nodig dan bij paneelbekistingssystemen die de conventionele ankertechniek gebruiken, zoals de TRIO paneelbekisting.

Tenslotte zorgde het wandbekistingssysteem voor een schone betonlaag zonder indrukken van ongebruikte centergaten. Bovendien zorgde de in het midden geplaatste centeringen voor een regelmatige naden- en centerpatroon, zowel horizontaal als verticaal. Als een gevolg hiervan kon het bouwteam voldoen aan de hoge eisen met betrekking tot de hoogste kwaliteit betonoppervlak.

Het gebruik van SKYDECK vloerbekisting met panelen hielp de aannemer en zijn team ook om de benodigde hoge veiligheidsnormen te behalen. SKYDECK overtuigde met een minimum aan verschillende, zeer lichtgewicht componenten samen met een systematische montagevolgorde. De paneelgrootte gaf de ondersteunings-positie aan, waardoor de vorige configuratie niet nodig was.

Afgezien van de ontwikkeling en levering van de bekistingsoplossingen, omvatte het PERI assortiment aan verstrekte diensten ook doorlopende advisering en overleg op de bouwplaats. De technische expertise, speciale kennis en de professionele ondersteuning ter plekke door een PERI toezichthouder bespaarde kostbare tijd op de bouwplaats.

 Het Maakri gebied

Voor de planning van het Maakri gebied kreeg de vermaarde architect Rasmus Tamme de taak om de nieuwe gebouwen naadloos te integreren in de historische omgeving. De nieuwe structuren worden gekenmerkt door een sterke, heldere, minimalistische geometrie – de architect deed geen poging om de historische gebouwen te kopiёren.

Niettemin vormen het verleden, het heden en de toekomst hier samen om een compleet samenhangend geheel.

Het 110 m hoge gebouw met meerdere verdiepingen is een nieuw symbool in Tallinn.
Tot nu toe domineerden dubbele torens van het Swissôtel en de Tornimäe 5 toren de horizon van de stad. Voortaan zal de nieuwe, 30 verdieping hoge toren dit silhouet mede bepalen. Open glazen fronten, een goed ontworpen plein als toegang tot het nieuwe Maakri gebied en onderling verbonden binnenpleinen maken het complex tot een bijzonder succesvolle mengeling van oud en nieuw.

Voor bijkomende vragen in verband met teksten of grafisch materiaal raadpleeg:

Branch director PERI BeLux

Toon Caers
T +32 (0) 472 10 13 79