You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

Het BOD-gebouw, het eerste 3D-geprinte gebouw in Europa
 
Het 'BOD'-gebouw
 
Het 'BOD'-gebouw
 
Het 'BOD'-gebouw, het eerste 3D-geprinte gebouw in Europa

Het eerste "BOD-gebouw" uit de 3D-betonprinter

De bedoeling van dit project was om te laten zien hoe 3D-printtechnologie toegepast kan worden op de traditionele bouwsector in Europa.

Het idee voor dit project kwam als gevolg van de deelname van COBOD aan een project dat gefinancierd werd door de Deense overheid, genaamd ‘3D-constructieprinten’, waarbij COBOD wereldwijd meer dan 35 projecten met 3D-constructieprinters heeft bezocht. Het werd duidelijk dat Europa achterliep en ze namen de uitdaging aan om het eerste bedrijf in Europa te worden om een gebouw in 3D te printen dat voldeed aan de strenge Europese bouwvoorschriften.

3D-constructieprinten: plattegrond BOD-gebouw

Het gebouw

De BOD, wat een afkorting is voor ‘Building on Demand’ (Gebouw op aanvraag), heeft deze naam gekregen om aandacht te vestigen op het feit dat de 3D-technologie, die gebruikt wordt in bouwprojecten, ervoor zorgt dat bouwprocessen geautomatiseerd worden. Hierdoor worden er meer mogelijkheden gecreëerd. Alhoewel de BOD kleiner is dan 50 m², is hij nog steeds groot genoeg om een aantal van de economische en architectonische voordelen van het gebruik van 3D-printtechnologie voor gebouwen weer te geven. Wanneer traditionele bouwtechnieken worden toegepast, zijn alle vormen die organisch of gebogen zijn een uitdaging vanuit een technisch maar ook een financieel perspectief.

De BOD heeft geen enkele rechte muur. De enige rechte elementen zijn de ramen en deuren. Zelfs in het geval van de fundering, wordt het duur en een complexe uitdaging als er bij traditionele bouwprocessen iets anders dan rechte lijnen wordt gebruikt. Om deze reden werd er gebruikgemaakt van 3D-printen voor niet alleen de muren van het BOD-gebouw, maar ook voor een gedeelte van de fundering.

Zie ook: PERI Groep verwerft belang in COBOD International A/S

“We zijn blij dat we hebben deelgenomen aan dit project en onze bijdrage hebben geleverd. Het is ons gelukt om een formule te bedenken die niet alleen geschikt is voor 3D-printen, maar ook een aanzienlijke hoeveelheid aan gerecyclede materialen gebruikt. Denemarken is een van de voorlopers op het gebied van recycling. Met dit project zijn we er echter in geslaagd om een overgang te maken van de gebruikelijke downcycling van puin naar recycling en upcycling.”

Jens D. Henriksen, Force Institute

Het bouwproces

Het beschikbaar stellen van de technologie en het printen van het eerste huis in Europa was een uitdaging die zeer leerzaam bleek te zijn.

Onderstaande tweede druk van het BOD-gebouw illustreert het potentieel van de technologie.

De ontwikkeling van het BOD-gebouw - van planning tot uiteindelijke realisatie